franch english german arabic turkish

Bitcoin'deki düşüş bir fırsat olarak değerlendirilebilir mi? Bitcoin'deki düşüş bir fırsat olarak değerlendirilebilir mi?

Tarih: 2020-03-17 09:22 Kategori: Coinler | Okundu: 2169

Kripto Para Haberleri ile İlgili Son GönderilerDaha Fazlası

İçinde bulunduğumuz gündemi göz önünde bulunduracak olursak yazıya Koronavirüs (Covid-19) ile başlamak pek garip olmayacaktır. Konumuz Bitcoin olduğu için petrol fiyatlarındaki düşüş, borsalarda yaşanan düşüşler, FED'in faiz kararları ve parasal genişleme kararı... 


Geniş bir perspektiften baktığımız zaman birkaç korku/gerilim filmi senaryosu bir araya gelmiş gibi görünse de son haftaların en önemli gerçekleri bunlar. Kripto dünyasını takip edenler için ise tüm bunların karşılığı Bitcoin'de ve dolayısıyla altcoinlerde yaşanan inanılmaz düşüş oldu. 

bitcoin alım fırsatı

Bitcoin (Halving) Yarılanması Nedir?

Bitcoin bloklarının her birinin tamamlanması sonrası madencilere belirli bir miktar ödül verilir. Bu ödül, blok içerisindeki işlemleri kayıt altına alan madenciler arasında paylaşılır. Madencilerin her bir blok sonunda kazandıkları ödülün yarıya düşmesi olayına ise "halving" yani yarılanma adı verilir. 

4 yılda bir gerçekleşen ve bu yıl Mayıs ayında gerçekleşecek olan yarılanma, blok ödülünün 12,5’tan 6,25’e düşmesine neden olacağı için Bitcoin takipçileri için oldukça önemli. 2012 yılında gerçekleşen yarılanma sonrası Bitcoin fiyatındaki yükseliş, 2016 yılı yarılanmasından sonra da gerçekleşince 2020 Bitcoin yarılanması doğal olarak büyük beklentiler yarattı. Tam da bu beklentiye "yarılanma fiyatlanması" deniyor. Yani yarılanma öncesi yarılanmayı ve önceki yıllardaki değişimleri yeni öğrenen veya yeni hatırlayan kişiler bir hevesle Bitcoin almaya başlarlar ve bu da bir yükselişe neden olur... 

Fiyatlanmanın genelde yarılanmadan 1 yıl önce başladığı düşünülecek olursa geçtiğimiz şubat-mart aylarından beridir fiyatlanma başlamıştı ve grafiklere baktığımızda Bitcoin 4.000 dolardan 12.000 dolara kadar yükseldi ve sonrasında kontrollü bir düşüş yaşandı. Yani fiyatlanma 12.000 dolarda gerçekleşmiş olabilir. 

Her şey önceki yıllarda olduğu gibi giderken beklenen global kriz, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki petrol anlaşmazlıkları ve Corona virüs bir araya gelince kelimenin tam anlamıyla para piyasaları için kanlı bir dönem başladı. Artık çanların kimin için çaldığı belliydi...

Gelişmiş teknolojiler, iletişim ağları ve daha bir çok "gelecek" teknolojisine sahip bildiğimiz dünya her yıl bir kaç filme konu olan global bir salgına hiç de hazırlıklı değilmiş. Bildiğimiz çalışma ve eğitim modellerinin ne kadar kırılgan olduğunu, dünya devlerinin ne kadar "bağımlı" olduklarını çok kısa sürede net bir şekilde gördük.

Güvenli Liman - Dijital Altın Bitcoin

Uzmanların "kara pazartesi" diye adlandırdığı ve dünya borsalarında 15 yıldır dünyanın gördüğü en büyük düşüşlerin yaşandığı gün Bitcoin için de "güvenli liman" olduğunu kanıtlamak için büyük bir fırsattı fakat olmadı. Binlerce yıldır güvenli liman olarak kullanılan altının bile %10'a yakın düştüğü bir piyasada Bitcoin'in %50'ye yakın değer kaybı yaşaması onu güvenli liman olmaktan çıkarır mı bu sorunun cevabını siz vereceksiniz ama hızlı düşüş sırasında 48 saatten kısa bir sürede Bitcoin'den 50 milyar dolardan fazla para çıktığını göz önünde bulundurmamak hatalı olacaktır. 

Bu düşüş alım fırsatı mı? 

FED'in faizleri sıfıra çekmesi, parasal genişleme kararı ile piyasaya dağılacak olan 700 milyar dolar bile ne kripto paraların ne de borsaların pozitif ciddi bir artış yaşamasına neden oldu. Bu tür haberler normalde kripto para borsalarına pozitif olarak yansırdı. 

Kimsenin evinden çıkamadığı bu kıyamet senaryosunda herkesin daha güvenli bir yerde beklediğini düşünmek pek yanlış olmayacaktır. İlerleyen günlerde Corona virüsün hayatımızda daha az yer kapladığı günler geldiğinde FED'in kararının pozitif yansımalarını para piyasalarında göreceğimizi düşünebiliriz. Bu pozitif etkiden Bitcoin de payını alır mı bunu zaman gösterecek... 



Yorumlar: (0)

Henüz yorum yapılmamıştır.

Benedict Cumberbatch'ın yeni dizisi Eric'in afişi paylaşıldı!
Benedict Cumberbatc...
Süper Mario'nun yeni animasyon filmi 2026'da vizyona girecek!
Süper Mario'nun yen...
3 bin 499 dolarlık Apple Vision Pro için iadeler başladı!
3 bin 499 dolarlık ...
'3 Cisim Problemi' dizisi için geri sayım başladı...
'3 Cisim Problemi' ...
OpenAl'ın yeni "metinden videoya" yapay zeka modeli 'Sora' büyük yankı uyandırdı
OpenAl'ın yeni "met...
Kira Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?
Kira Bildirim Formu...
Yoğurt 500 gramdan büyük ambalajda satılamayacak!
Yoğurt 500 gramdan ...
Suudi Arabistan’da 70 yıllık aradan sonra içki satışı başlıyor!
Suudi Arabistan’da ...
Meclis 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanmasını yasakladı.
Meclis 16 yaş altın...
Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız Türkiye'ye dönme kararı aldı!
Astrofizikçi Dr. Um...