Otonom Robotlar Nedir?
Tarih: 2019-08-09 10:03 Kategori: otonom | Okundu: 3921Genel anlamda otomasyon ismi akla geldiği zaman farklı sektörler kapsamı altında, fabrikalar içerisinde gerçekleştirilen üretimler dahilinde robotik teknolojiler ile farklı robot cihazlar akla gelmektedir. Hızlı ve yüksek, en doğru anlık karar analizleri sayesinde insan hatalarını minimum seviye indiren ve hatta tamamen yok eden farklı özelliklere sahip bu robotlar, günümüzde artık oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Özellikle 4.0 endüstri devrimi ile birlikte bu robotların önemi daha fazla artmış durumdadır. Üstelik ilerleyen zamanlar eşliğinde bu otonom robotlar en doğru şekilde birbirleri ile iletişim kurarak, haberleşip analiz yapmak suretiyle, iş bölümünü de istenilen düzeyde gerçekleştirip yapılacak olan üretim kapsamında en iyi uyumu sağlayacak noktaya gelmeye başlamış durumdadır. Örneğin otomotiv sektöründe kaynak, boyama ile birlikte aynı zamanda kalite kontrol ve montaj gibi daha birçok değişik entegre sistemler, fabrikasyon işlemleri altında profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Zamansal olarak çok fazla kâr sağlanabileceği gibi, insan gücünden de kâr sağlanmaktadır.
Endüstri 4.0 İle Robotları İletişimi Etkileşimi Artmaktadır
Gün geçtikçe daha fazla gelişen endüstri 4.0 ile otonom robotlar arasındaki etkileşim daha fazla artış göstermektedir. Bu kapsamda bütüncül bir robotik anlayış ön plana çıkarak, tek bir pota altında kontrollerinin gerçekleştirildiği sistemler ortaya çıkmaktadır. Bu sistemler dahilinde, fabrika alanının her üretim hattındaki işlemler kusursuz bir şekilde ve hatasız olarak gerçekleştirilmektedir. Hata payı insan dışında minimum seviyede iken artık neredeyse sıfıra inmiş durumdadır. Özellikle otonom robotlar açısından yazılım güncelleme en büyük gelişmelerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Örneğin herhangi bir üretim hattı kapsamında fabrikasyon işlemleri gerçekleştirerek, bir robot yazılım güncellemesi ile birlikte başka bir hatta kaydırılarak aynı şekilde farklı işlemleri yapma şansı imkanını vermektedir. Bu önemli gelişim sayesinde maliyetten düşülmek suretiyle bir robot birçok farklı noktada rahatlıkla kullanma imkanı sunmaktadır. Farklı bir alanda ihtiyaç duyulduğunda yazılım güncellemesiyle birlikte robotlar aynı analiz ve yüksek hız ile birlikte hata payı olmadan başka hatta kullanılabilir.
Otonom Robotlar İnsan Komutu Olmadan İşlemleri Gerçekleştirmektedir
Bir fabrikasyon alan içerisinde farklı alanlarda eş zamanlı olarak kusursuz bir üretim hattı oluşturmasına imkan tanıyan otonom robotlar, şu an için daha fazla gelişim süreci içerisindedirler ve ileriki zamanlarda herhangi bir insan kaynaklı komut gerçekleşmeden, kendi analiz ve öngörüleri kapsamında gözlem yaparak tüm işlemleri sorunsuz olarak yerine getirebilme olanağı oluşturacak. Hatta bu durum şu an için üretim hatlarında belirli sistemler eşliğinde gerçekleştirilebilmektedir. Yapay zeka ile doğru orantılı bir şekilde gelişecek olan bu teknoloji sayesinde; kendiliğinden öğrenen otonom robotlar ortaya çıkacaktır. Ekstra bir insan müdahalesine gerek duyulmadan kendileri öğrenecek ve direkt uygulamaya geçilecektir.
Üretim verimliliği açısından çok önemli bir yere sahip olan otonom teknolojisi, devamlı takip edilmesi gereken bir sistemdir. Güncellenebilir bir yapı olduğundan dolayı devamlı gelişmektedir. Üretimde maliyetleri düşürmek ve hatasız üretim ortaya çıkartmak için kullanılan yegane teknolojidir.