franch english german arabic turkish

Windows Server 2019 Kurulumu Resimli Anlatım Windows Server 2019 Kurulumu Resimli Anlatım

Tarih: 2021-02-12 14:54 Kategori: bilgideposu | Okundu: 3628

Windows Server 2019 Kurulumu Resimli Anlatım

Windows Server 2019 ISO dosyası nasıl indirilir, Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB Flash sürücü nasıl oluşturulur ve Windows Server 2019 nasıl kurulur öğrenmek ister misiniz ?


ISO Dosyası İndirmek:

Windows Server 2019 yükleyebilmek için öncelikle ISO dosyasına ihtiyacımız var ve bunun için de Microsoft Evaluation Center web sitesini ziyaret ediyoruz. https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2019

Microsoft 2018 Kasım ayı içerisinde Windows Server 2019 Standart sürümü için geçici bir süre ISO indirmelerini kaldırdı. İlgili habere şu linkten ulaşabilirsiniz. https://cloudblogs.microsoft.com/windowsserver/2018/11/13/update-on-windows-server-2019-availability/

Bu yüzden biz de Windows Server 2019 Essentials sürümü için ISO dosyası indireceğiz. Windows Server 2019 Essentials sekmesine tıklıyoruz ve start your evolution altındaki gerekli alanları kendi bilgilerimize göre doldurduktan sonra continue tıklayarak ilerliyoruz.

Windows Server 2019 ISO indirmek için ön bilgileri girmek

Dil seçimini yaparak download butonuna tıklıyoruz ve ISO dosyası inmeye başlıyor ve şunu da unutmuyoruz. Preinstall information sekmesi altında bulunan product key bir kenara not alıyoruz .

Windows Server 2019 ISO indirmek için dil seçimi yapmak ve Windows Server 2019 key edinmek

Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB Flash sürücü oluşturmak

Şimdi de elimizdeki ISO dosyası ile önyüklenebilir USB flash sürücü oluşturalım. Bu işlemi iki ayrı yöntemle gerçekleştirebiliriz. Bunlardan biri windows komut sistemi aracı olan diskpart diğeri ise tamamen ücretsiz bir program olan Rufus. Biz burada iki yöntemle de uygulama yapacağız. Size hangi yöntem daha kolay geliyorsa onu tercih edebilirsiniz. USB Flash Sürücü bilgisayarın USB portuna taktıktan sonra işlemlere başlıyoruz.

Rufus ile önyüklenebilir USB Flash sürücü oluşturmak :

İlk olarak Rufus programı ile önyüklenebilir Windows Server 2019 USB Flash sürücü oluşturalım.

Rufus resmi web sitesini ziyaret ederek Rufus programının en son versiyonu indiriyoruz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra Rufus programını açıyoruz.

  1. Device bölümüne otomatik olarak Flash Sürücüsü gelmiş olmalı. Gerekirse burada aşağı ok işareti ile doğru flash sürücüsünü seçebiliriz.
  2. Select butonu ile ISO dosyasını seçiyoruz.
  3. Image Option sekmesi altında iki seçenek bizi karşılıyor. Biz Standard Windows Installation seçerek ilerleyeceğiz. Windows To Go seçeneği ile de USB Flash Sürücü üzerinde çalışan yanınızda taşınabilir işletim sistemi oluşturma şansınızın olduğunu bilmenizde fayda var.
  4. Diğer ayarlarda değişiklik yapmadan Start butonuna tıklıyoruz.
  5. Gelen uyarı ekranı bize USB Flash Sürücü üzerindeki tüm bilgilerin silineceğini ifade ediyor. OK butonu tıklayarak Önyüklenebilir WUSB Flash sürücü oluşturmaya başlıyoruz.
  6. İşlem tamamlandıktan sonra close butonu ile Rufus programı kapatıyoruz. USB Flash sürücüsünü güvenli bir şekilde bilgisayardan çıkarıyoruz. Ve artık elimizde bir Önyüklenebilir USB Flash sürücü var.

Rufus ile Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB oluşturma aşamaları

Diskpart ile önyüklenebilir USB Flash sürücü oluşturmak:

Windows başlat menüsünü açarak diskpart yazıp enter tuşuna basıyoruz ve bizi Windows komut sistemi aracı diskpart karşılıyor.

Diskpart ile Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB medya oluşturmak için programın açılması
  1. list disk komutu ile tüm diskleri görüntülüyoruz. Sonuçlardaki bilgiler ışığında USB flash sürücü disk numarasını buluyoruz.
  2. select disk komutu ile USB flash sürücüsünü seçiyoruz. Bizim USB Flash Sürücümüz 3 numarada olduğu için 3 sayısını kullanıyoruz.
  3. clean komutu ile USB flash sürücüyü temizliyoruz.
  4. create part pri komutu ile USB flash sürücüde yeni bir birincil bölüm oluşturuyoruz.
  5. select part 1 komutu ile oluşturduğumuz bölümü seçiyoruz.
  6. format fs=fat32 quick komutu ile bölümü formatlıyoruz.
  7. active komutu ile bu bölümü aktif ediyoruz.
  8. exit komutu ile Diskpart çıkış yapıyoruz.

Diskpart ile Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB oluşturma aşamaları

ISO dosyamıza çift tıklayarak açıyoruz. Tüm dosya ve klasörleri seçip sağ tıklayarak gönder seçeneği ile USB flash sürücüye kopyalama işlemini başlatıyoruz.

Diskpart ile Önyüklenebilir Windows Server 2019 USB oluşturma aşamaları

Kopyalama işlemi bittikten sonra USB Flash sürücüsünü güvenli bir şekilde bilgisayardan çıkarıyoruz. Ve artık elimizde önyüklenebilir USB Flash sürücü var.

Windows Server 2019 Kurulumu

1. Hazırladığımız önyüklenebilir Windows Server 2019 USB flash sürücü ile bilgisayarımızı boot ediyoruz.
2. İlk gelen pencerede dil, zaman ve klavye ile ilgili tercihlerimizi ayarlıyoruz. Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
3. Gelen pencerede Install Now butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
4. Activate Windows ekranında varsa lisans bilgilerini girebilir veya sonra girmeyi de tercih edebilirsiniz. Biz burada I don’t have a product key tıklayarak bir sonraki pencereye geçiyoruz.
5. Gelen penceredeki lisans koşullarını I Accept The License Terms onaylayarak next butonuna tıklıyoruz.

Windows Server 2019 USB boot etmek, dil ve bölge seçenekleri yapmak, ürün anahtarı girmek ve lisans sözleşmesini kabul ederek Windows Server 2019 kurulumuna devam etmek

6. Eğer Windows Server 2019 Standard yükleme işlemi yapıyor olsaydık bizi bu Windows yükleme türü seçenekleri penceresi yerine İşletim Sistemi seçeneklerinin olduğu pencere karşılayacaktı. Burada dikkat edersek Standard, Datacenter ve Desktop Experience seçenekleri olduğunu görürüz.

Windows Server 2019 Standard ile Windows Server 2019 Datacenter arasındaki en büyük fark sanallaştırma olarak karşımıza çıkar. Windows Server 2019 Datacenter lisansı ile sınırsız sanal makine oluştururken Windows Server 2019 Standard lisansı ile sadece 2 adet sanal makine oluşturabilirsiniz. Tabiki ek lisans alarak Windows Server 2019 Standard üzerinde sanal makine sayısını arttırılabilir ancak Windows Server 2019 Datacenter lisans açısından büyük bir maliyet avantajı sağlar.

Bir diğer seçenek olan Desktop Experience kavramı bize yüklenecek işletim sisteminin alışık olduğumuz grafik arayüzü ile kurulacağını ifade eder. Eğer Desktop Experience seçeneği olmadan kurulum yapılırsa bizi komut satırları ile yönetebileceğimiz bir Windows Server İşletim sistemi karşılar.

Biz şimdi Windows Server 2019 kurulum işlemine kaldığımız yerden devam edelim. Eğer var olan bir işletim sistemi üzerine kurulum yapıyor olsaydık Upgrade seçeneğini tercih edecektik. Biz yeni bir Windows Server 2019 yükleme işlemi gerçekleştirdiğimizden dolayı Custom seçeneğine tıklıyoruz.


7. Windows Server 2019 yükleme işlemini nereye yapacağımızı belirlediğimiz ekranda disk bilgilerimizi görüyoruz. New butonu ile disk bölümleme işlemleri yapılabilir. Ancak biz burada disk için bir bölümleme işlemi yapmayı tercih etmiyoruz ve next butonu ile direkt Windows Server 2019 Kurulum işlemini başlatıyoruz.

Windows Server 2019 Standart Edition ile Datacenter arasındaki farklar. Desktop Experience kavramı. Windows Server 2019 yükleme seçenekleri ve disk ayarları ve kurulumu başlatmak

8. Bilgisayar bir kez yeniden başlayarak karşımıza Administrator hesabı için parola belirlememiz gereken pencere geliyor. Ve güçlü bir parola belirleyerek ilerliyoruz.
9. Ayarlar uygulandıktan sonra yeniden parolamızı girerek kurulum işleminin tamamlanmasını bekliyoruz . Ve artık Windows Server 2019 Yükleme işlemini tamamladık. Bizi Windows Server 2019 masaüstü karşılıyor.
10. Eğer bilgisayarınız bir ağa bağlı ise karşımıza bu uyarı ekranı çıkacaktır. Ağdaki diğer bilgisayar ve aygıtlar ile iletişim kurabilmek için Yes tıklıyoruz.

Windows Server 2019 Kurulumu son aşamaları Administrator parola oluşturmak, login olmak ve ağ ayarlarını yapmak

11. Windows Server 2019 yükleme işlemi bittikten sonra ilk yapmamız gereken şey tüm güncellemeleri indirerek yüklemektir.

Windows Server 2019 Kurulumu sonrası Windows Update çalıştırmak.

Kaynak: https://www.mesutdemirbas.com/windows-server-2019-kurulumu/



Yorumlar: (0)

Henüz yorum yapılmamıştır.