franch english german arabic turkish

TELEFONLARIN FİYATI NE KADAR DÜŞECEK? TELEFONLARIN FİYATI NE KADAR DÜŞECEK?

Tarih: 2023-06-05 13:09 Kategori: ekonomi | Okundu: 140169

Ekonomi ve Finans ile İlgili Son GönderilerDaha Fazlası

AK Parti'nin Ankara'da düzenlenen programda seçim beyannamesini açıklaması sonrasında gözler cep telefonlarındaki vergi oranına ve ne kadar indirim uygulanacağına çevrildi. Gençlerin 1 defaya mahsus olmak üzere vergiden muaf tutulacak olması vaadi sonrası piyasadaki telefonlarda ne kadar indirim olacağı belli oldu. 


14 Mayıs seçimleri hazırlığı kapsamında Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin seçim beyannamesini açıkladı. Eğitimden adalete, sağlıktan ekonomiye çok sayıda bölümlere ayrılan beyannamede gençlerin ilgisini en çok telefonlara uygulanacak vergi muafiyeti çekti.

GENÇLER FİYATLARI ARAŞTIRMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız, ayrıca aylık 10 cigabayt ücretsiz internet vereceğiz" ifadelerini kullandı. Bu sözlerin ardından sosyal medyada gündem olan cep telefonu ve vergileri kısa sürede gündem oldu.

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, telefonların vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla %1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişiyor.

telefon

KDV Kanununa ve Kanunun Cumhurbaşkanına (daha önce Bakanlar Kuruluna) verdiği yetkiye göre üç farklı KDV oranı uygulaması yapılıyor.

  • Standart oran %18
  • İndirimli oran %8
  • Süper indirimli oran %1

TELEFONLARIN FİYATI NE KADAR DÜŞECEK?

Vergi muafiyeti bilgisayar, monitör, mouse, klavye gibi teknolojik ürünleri kapsamadığından dolayı bu ürünlerde herhangi bir indirim söz konusu olmayacak. Daha önce uygulanan yüzde 18 KDV oranı uygulanmaya devam edilecek. Cep telefonlarında geçerli olacak muafiyet ise bir telefonun fiyatını yaklaşık olarak yüzde 50 oranında düşürecek.

Söz konusu hesaba göre; 45.999 liralık bir telefonun vergisiz hali 23 bin 413 lira olduğu için 22 bin 586 lira vergi muafiyeti sağlanmış olacak. 30 bin liralık telefonun vergisiz hali 15 bin lira 270 lira olduğu için muafiyetin uygulanması halinde fiyat 14 bin 730 lira düşecek. Aynı hesaba göre 20 bin liralık bir telefonda 10 bin 180 lira uygulanan vergi fiyatı düştüğü zaman telefonun fiyatı 9 bin 820 lira azalacak.


Kaynak: https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/cep-telefonlari-fiyatlarini-vergi-muafiyeti-nasil-etkileyecek-tek-tek-hesaplandi-yuzde-50-indirim/463724/


Yorumlar: (0)

Henüz yorum yapılmamıştır.

Kripto Paralara İki Adet Vergi Geliyor!
Kripto Paralara İki...
Diyanet, lüks aracın ardından 'özel yemek' listesiyle gündem oldu
Diyanet, lüks aracı...
Instagram'da ortak paylaşım nasıl yapılır?
Instagram'da ortak ...
Benedict Cumberbatch'ın yeni dizisi Eric'in afişi paylaşıldı!
Benedict Cumberbatc...
Süper Mario'nun yeni animasyon filmi 2026'da vizyona girecek!
Süper Mario'nun yen...
3 bin 499 dolarlık Apple Vision Pro için iadeler başladı!
3 bin 499 dolarlık ...
'3 Cisim Problemi' dizisi için geri sayım başladı...
'3 Cisim Problemi' ...
OpenAl'ın yeni "metinden videoya" yapay zeka modeli 'Sora' büyük yankı uyandırdı
OpenAl'ın yeni "met...
Kira Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?
Kira Bildirim Formu...
Yoğurt 500 gramdan büyük ambalajda satılamayacak!
Yoğurt 500 gramdan ...